FUD-marketing virker. Desværre… Men tænk dig nu om!

I tider som disse kan det være ekstremt fristende at spille FUD-kortet i markedsføringen (Fear, Uncertainty and Doubt). Overalt hører vi om krise – masseafskedigelser er en del af hverdagen. De makroøkonomiske nøgletal ser ikke for gode ud, bil- og hussalget er gået i stå, vores vigtigste eksportmarkeder er endnu hårdere ramt.

Kort og godt: Det ser fandme ikke for godt ud, venner! Og jeg er sikker på, at der ikke er nogen, der kan sige sig helt fri for at have en lidt ubehagelig fornemmelse i maven. Usikkerhed, utryghed, frygt – kald det hvad du vil – det er ikke rart. Og det påvirker os og vores måde at træffe beslutninger på.

3F FUD plakat

Nu opstår der så et nyt problem: Når noget bliver for indlysende, så kan selv de knap så kloge hoveder i diverse marketing- og kommunikationsafdelinger finde ud af gribe bolden og give kommunikationen et twist og spille på frygten. Og det virker. Frygt er ikke en fed tilstand og vores hjerne arbejder på højtryk for at bringe os i en sikker havn, så vi er meget modtagelige for budskaber, der spiller på dette.

Som forventet…

Lige fra da finanskrisen satte ind begyndte jeg at blive træt i hovedet bare ved tanken om den syndflod af reklame med “krisebudskaber”, jeg forventede ville komme. Og ganske rigtigt. Bare kig dig omkring. Hvis vi ikke er bare en lille smule bange allerede nu, så er vi da ved at skide i buskerne af skræk efter at have set dagens ration af annoncer, tv-reklamer og billboards.

Vi har (stadig) et ansvar

Tag nu den 3F plakat, der er herover. Jeg synes kort og godt den er klam! Ja, der er krise. Ja, det er smart at være medlem af en A-kasse, hvis du bliver arbejdsløs. Men for fanden! Lad da være med at tale ned til modtageren – og lad være med at gribe til følelsesporno ved at vise billeder af vores børn (det mangler bare, at drengen græder). Bare fordi du har et våben, giver det dig ikke en moralsk ret til at anvende det.

Marketing eller pistolsalg

Hvis du er kold i røven og bare skal have solgt noget at dit skrammel, så du kan komme ud på golfbanen. Så ignorer blot denne blogpost. Men hvis du har en god portion anstændighed og faglig stolthed i kroppen, så tænk dig for guds skyld om. Ingen bryder sig om at blive tvunget eller skræmt til at købe noget – eller melde sig ind i en A-kasse for den sags skyld. Hverken direkte eller inddirekte.

Selvom det er fristende at trykke på bøøøh-knappen for eks. at afhjælpe et blødende salg, så husk på, at det også kan have nogle negative konsekvenser i forhold til, hvordan dine potentielle og eksisterende kunder opfatter din virksomhed.

I det lange seje træk, har anstændighed og integritet altid været vinder-ingredienser.

5 kommentarer til “FUD-marketing virker. Desværre… Men tænk dig nu om!”

 1. Hej Hannu/

  Jeg er helt enig, det er både usmageligt og trist kommunikation.

  mvh
  /Rene

 2. Hej Hannu, fint indlæg.

  Hvis jeg ikke husker helt galt havde samme A-kasse sidste år en kampagne hvor ordlyden var noget i stil med “3F skaffede medlemmer x-antal milliarder”… der var vist også nogle eksempler med medlemmer og hvor meget de havde fået i erstatning.

  Pointen er, at de dels forsøger at lave det her skrammebillede af, hvad der kan ske hvis du ikke er medlem. Og ydermere gør sig umage for, at skabe et fjendebillede, som jo må være arbejdsgiverne. Jeg syntes det er tæmmelig gammeldags, troede lidt vi var kommet videre end den gamle klassekamp med de onde kapitalister mod de udsatte arbejdere.

 3. Hmmm… Jeg tror, -næsten, jeg melder pas på fortolkning af alle de mere eller mindre implicitte budskaber der er proppet i det billboard du så elegant fremstiller fra klassekampen anno 2009

  /rød front!

 4. Frygt bliver brugt i næsten alle reklamer. Nogle er bedre kamuflerede end denne, men samtlige “hvis du bruger dette, bliver du lækker, rig, et bedre menneske, slank” reklamer spiller på frygten for ikke at blive netop det som reklamen sælger.

  Prøv at alle reklamer om 180 grader. Det er så 1970-agtigt og ja, det er usmageligt men 3F får i det mindste props, for at turde sige dét ligeud, som ingen andre tør.

  “Hvis du ikke bruger vores service, er du fucked!”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: